A pajzsmirigyműködés vizsgálata és a hypothyreosis klinikai tünetei

A pajzsmirigy két lebenye kutyában és macskában egymástól elkülönülten, a légcső két oldalán helyezkedik el. Egészséges állatban nem tapintható. A pajzsmirigy által kiválasztott fő hormon az L-thyroxine (T4). Emellett kisebb mennyiségben L-triiodothyronine-t (T3) is szekretál. A keringésben jelen lévő T3 nagyobb része a T4 külső gyűrűjén bekövetkező deiodináció során a perifériás szövetekben keletkezik. A belső gyűrű deiodinációjával egy metabolikusan inaktív forma, a rT3 jön létre.

A kutyák és macskák pajzsmirigye által termelt T4 és T3 molekula szerkezete megegyezik az emberével.

1. ábra

A pajzsmirigyben képződő hormonok felépítésében kulcsszerepet játszik a jód ion, amely aktív transzporttal jut az extracellularis térből a follicularis sejtekbe. Nemcsak a jód ion, hanem más, hasonló szerkezetű anionok, így a pertechnetát (TcO4–) is koncentrálódhat ezen a területen, noha szemben a jód izotóppal, a TcO4– izotóp nem képez szerves kötéseket és fizikai felezési ideje is jóval rövidebb. Ez teszi a TcO4– -t a pajzsmirigy szcintigráfia ideális radionuclidjává.

A vérplazmában jelen levő T4 és T3 nagy része (99,95 % T4 és 99,5 %T3) fehérjéhez, elsősorban globulinhoz (thyroid hormon binding globulin, TBG) kötött formában van jelen. Egyes betegségek következtében a szervezet a TBG ellen ellenanyagokat termel (aTg), melyek jelenléte számottevően befolyásolja a pajzsmirigyhormonok élettani hatását.

A hypophysis elülső lebenye által termelt glükoprotein, a thyroid-stimuláló hormon (TSH) serkenti a pajzsmirigyhormonok szintézisét és kiválasztását. A TSH szekréciót elsősorban a T4 deiodinációval, ill. a szabad formából képződő T3 gátolja. Ezt a feedback mechanizmust a hypothalamusban képződő tripeptid, a TSH-releasing hormon (TRH), egyéb hypothalamicus hormonokkal együtt befolyásolja.

A pajzsmirigy csökkent működése az egyik leggyakrabban jelentkező endokrin funkciózavar elsősorban kutyában, kisebb mértékben macskában. A betegek kora és a kialakulás mechanizmusa és az állapot súlyossága alapján több típusa különíthető el. Egyes betegekben jellemző klinikai tünetek nélkül, élettani T4, T3 értékek mellett emelkedett TSH érték mérhető. Ez az állapot a szubklinikai hypothyreosis. Más betegek alacsony T4 és magas TSH koncentráció mellett klinikai tüneteket is mutatnak. A betegek 95 %-a elsődleges (pajzsmirigy eredetű), a fennmaradó 5 % centrális vagy pajzsmirigyhormon-rezisztens hypothyreosisban szenved. A nem-iatrogen hypothyreosis okai között az autoimmun thyroiditis, a pajzsmirigy-dysgenesis, infiltrativ betegségek, zavart hormonszintézis, veleszületett rendellenességek, jódhiány, TSH/TRH-hiány, daganat és pajzsmirigyhormon-rezisztencia szerepelnek.

Fiatal állatokban, már néhány hetes, hónapos korban jelentkeznek a pajzsmirigy dys-, vagy agenesia, ill. a veleszületett pajzsmirigyhormon-szintézis zavarának klinikai tünetei. A hypothermiás, erőtlen, letargikus kölykök nehezen szopnak, a kor előrehaladtával alomtestvéreikhez képest az aránytalan törpe növés (nagy fej, vastag nyelv, csontosodási zavarok) és a mentális fejlődés zavara mindinkább jellemzővé válik. A pajzsmirigyhormon-szintézis zavara esetén a fenti tünetek mellett a pajzsmirigy jelentős megnagyobbodása (golyva) is jelentkezik.

Idősebb állatok szerzett hypothyreosisa során leggyakrabban jelentkező klinikai tünetek letargia, fáradékonyság, elhízás, fázékonyság, alopecia, hyperpigmentáció, gynecomastia, cikluszavarok.

Noha a hypothyreosis gyanúját a klinikai tünetek mellett a vérplazma triglicerid, koleszterin koncentrációjának és a kreatinin kináz aktivitásának emelkedése is megerősíti, a pontos endokrindiagnózis felállítása csak a szérum T4 koncentráció mérése alapján lehetséges. A hypothyreosis különböző okainak elkülönítése TRH, TSH stimulációval, a pajzsmirigy szcintigráfiás vizsgálatával, aTg meghatározással, TRH és TSH koncentrációméréssel lehetséges. Az okok elkülönítése a célzott terápia szempontjából elengedhetetlen.

 

2.ábra. Hypothyroid kutya szcintigráfiás képe.

A pajzsmirigyhormonok meghatározására több módszert alkalmaznak (RIA, ELISA), ezek mindegyike megegyezik abban, hogy csak az általa tartalmazott ellenanyaggal kötődni képes molekulák meghatározására alkalmas, az eltérő molekulaszerkezetű anyagokat, még ha a biológiai szerepük hasonló is, nem képes mérni. A meghatározás során a várható hormonkoncentráció szerint, standard koncentrációjú oldatok mérésével kialakítják a standard görbét és a mérendő minta hormontartalmát a görbe pontjaihoz viszonyítva, matematikai transzformációval állapítják meg. Ha a minta hormonkoncentrációja kívül esik a standard görbe tartományán, az eredmény nem pontos, csak matematikai becslés. Ez a magyarázata annak, hogy bár a molekulaszerkezet alapján a humán gyógyászatban alkalmazott mérőrendszerek mérhetik a kutya- és macskapajzsmirigy-hormonokat, a humán hormonkoncentráció (65–140 nmol/l) jóval meghaladja kutyák élettani értékeit (17–45 nmol/l), így a hypothyreosis megállapítása csak az erre a méréstartományra beállított rendszerrel lehetséges. A TSH és az aTg meghatározása pedig az eltérő molekulaszerkezet miatt fajspecifikus.

A daganatok, anatómiai eltérések, jódanyagcsere-zavarok megállapítása a pajzsmirigy szcintigráfiás vizsgálatával történik

 

3.ábra. Egészséges egyedben a pajzsmirigyek
izotópfelvétele kétszeresen meghaladja
a nyálmirigyek izotópfelvételét.

A hypothyreosis kezelése az egyéb elváltozások kezelése után, szubsztitúciós terápiával történik. A szájon át adagolt L-thyroxine 80 %-a szívódik fel a béltraktusból. Mivel a felszívódás lassú és a megoszlási térfogat nagy, két beadott adag között a T4, T3, TSH-koncentrációk számottevően nem ingadoznak. Bár korábban a humán gyógyászatban alkalmaztak T3-t is tartalmazó szereket, ezek felhasználása mára már visszaszorult. A terápia során kulcsfontosságú kérdés a gyógyszer felszívódása, ami első sorban a hordozó molekula függvénye. Klinikai tapasztalatok azt mutatják, hogy a számos, humán gyógyászatban alkalmazott készítmény nemcsak a kis hatóanyag-koncentráció, hanem a rosszabb felszívódás következtében sem alkalmas kutyák és macskák hypothyreosisának kezelésére. A kezelés során célszerű állatorvosi célra kifejlesztett készítményt (ThyroTab® tabletta 0,1–0,8 mg) alkalmazni, 0,1 mg/4,5 ttkg adagban. A kezelés eredményességét 4–6 havonta ellenőrizni szükséges, különösen az anyagcserét, más endokrin szervek működését jelentősen megváltoztató állapotok (vemhesség, szoptatás, Cushing szindróma, Schmidt-szindróma stb.) esetén.

Dr. Thuróczy Julianna DVM, PhD.

Irodalom:

  1. L. Balogh, J. Thuróczy, Gy.A. Jánoki, K. Bodó. Quantitative thyroid scintigraphy in dogs. Eur J Nucl Med 1997:8:952.
  2. L. Balogh, J. Thuróczy, I. Biksi, M. Kulcsár, Gy. Huszenicza, Gy.A. Jánoki, P. Rudas. Thyroid volumetric measurement and quantitative thyroid scintigraphy in dogs. Acta Vet Hung 1998:2:145–156.
  3. L. Balogh, G. Andócs, J. Thuróczy, T. Németh, J. Láng, K. Bodó and Gy. A.Jánoki: VETERINARY NUCLEAR MEDICINE I.: Scintigraphical examinations – a review. Acta Veterinaria Brno, 1999:68:231–239.
  4. Thuróczy J., Balogh L., Huszenicza Gy., Jánoki Gy. A. A pajzsmirigy szcintigráfia jelentősége szukák szaporodásbiológiai zavarainak kezelésében.Magyar Radiológia 1999. Suppl. E73.
  5. Clinical Endocrinology of dogs and cats. Ed. A. Rijnberk 1996. Kluwer Academic Publisher

Egy hozzászólás a(z) “A pajzsmirigyműködés vizsgálata és a hypothyreosis klinikai tünetei” bejegyzéshez

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.